Előadások

Szedlmayer Bea „A mese gyógyít” című könyv írója*,
és Korpusz Sándor tanácsadó, önismereti és sajátmese-tréner beszélgetős előadása a mesék rejtett üzeneteiről

Három gyilkossági kísérlet – mit jelent a mesék nyelvén?

LEGKÖZELEBBI ELŐADÁSOK:

RAPONC (ARANYHAJ)

2024. január 27. 10:00-12:00  Kispest -Wekerle Kulturális Központ –

AZ ÖRDÖG HÁROM ARANY HAJSZÁLA

2024. február 21. Budakeszi Erkel Ferenc Kulturális Központ

2024. január 28. Esztergom, A Művelődés Háza 

2024. március 9. Balassagyarmat, Gansel Udvar

TOLVAJMESTER

2024. február 24. Kispest – Wekerle Kulturális Központ

A mesék képekbe rejtett kincsei –

Hogyan gyógyítanak és segítenek minket a mesék szimbólumai?

Meglepő, de a legrégebbi mesék is meghökkentően aktuális üzeneteket rejtenek számunkra. Ezek a mesék akkor hatnak a legmélyebben, ha részleteiben és összefüggéseiben megértjük a képek, szimbólumok rejtett kódjait. A jó mese mindig leírja a hibákat és a csapdákat, ezekkel párhuzamosan pedig a helyes irányt, a kiút lépéseit is. A választást természetesen ránk bízza. Kitartó meseelemzési munkánk során a klasszikus mesék lángra gyújtották szívünkben a lelkesedést és a csodálatot, mert annyira pontosan és univerzálisan mutatják meg, mi is zajlik az emberi lélek belsejében. Az a célunk, hogy a hallgatóság is átélje a mesék megértése által ugyanezt a lelkesítő, tüzes élményt, és meseértővé váljon maga is. Alkalmanként egy-egy Grimm-mesét vizsgálunk meg, megragadva az adott történet által érintett önismereti kérdéseket is. 

 

Intézmények, klubok, csoportos érdeklődők számára lehetőség van akár többrészes sorozat
meghirdetésére is az alábbi mesékből. Kapcsolat: 30-231-6128 vagy varazsmese@gmail.com

ÍZELÍTŐ A VÁLASZTHATÓ MESÉKBŐL

Az ördög három arany hajszála – Az ugrásszerű fejlődés lehetőségének meséje

A címbeli Grimm-mesében a király elküldi a burokban született szerencse fiát, hogy hozza el neki a pokolból az ördög három arany hajszálát, ily módon bizonyítva, méltó a királylány kezére.

Hogyan jelennek meg a mesében leírtak saját életünkben? Vajon létezik-e az ördög? Ki látta már, hogyan néz ki? Mit jelképezhet a három arany hajszál, és hogyan szerezhetők meg?

Az irodalom talán legjelentősebb ördögalakja Goethe Faustjában Mefisztó, akivel alkut köt a főhős. Emellett rengeteg, ördöggel foglalkozó irodalmi mű és film született – vagyis kell, hogy legyen valamilyen valóságalapja ennek a jelenségnek. Ördögi mindaz, ami elcsalja, elrabolja a jóra való szabadságunkat, és átveszi felettünk az uralmat.

Szerencsére pozitív erők is működnek – ezt látjuk majd a meséből is –, amelyekkel ezek a romboló hatások kivédhetők vagy gyógyíthatók, és amelyek mindannyiunk köré megszövik azt a „szerencseburkot”, amely a mese hősét is kezdettől fogva védelmezi.

Meglepő, de a legrégebbi mesék is meghökkentően aktuális üzeneteket rejtenek számunkra. Ezek a mesék akkor hatnak a legmélyebben, ha részleteiben és összefüggéseiben is megértjük a bennük foglalt képeket és szimbólumokat. Erre a kalandos felfedezőútra hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt!

 

Rigócsőr királyfiA sors átalakító erejének meséje       

Hogyan segíti a Sors a fejlődésünket, hogy ha megfelelően állunk hozzá: erre mutat jó példát a mesebeli királylány. 

 Rejtélyek és szimbólumok a mesében:

Miért van előreugró álla Rigócsőr királynak? Miért ölt álruhát? Ki ő valójában és miért érdekes ez a mai ember számára? Milyen belső, lelki folyamatoknak feleltethető meg a csúfolódó, negatív királylányból alázatos királynévá váló hős története? Hogyan vetkezi le rossz tulajdonságait és hogyan fejlődnek az erényei? Milyen munkákat kell ehhez elvégeznie és miért?

Önismereti kérdések:

Mire vezet a negatív életszemlélet? Hogyan válhatunk a Sors üldözöttjéből a Sors támogatottjává? Észrevesszük-e és kihasználjuk-e az élet adta lehetőségeinket? Hogyan szembesülünk tetteink következményével? Volt-e olyan az életünkben, hogy elsőre valami rossznak tűnt, de hosszú távon jótékonynak bizonyult?

A ficseri madárlelki traumáink túlélése és gyógyítása

  Ez a mese a lélek traumáiról és gyógyulásáról szól. Arról, hogyan nézhetünk szembe akár rettegésig fokozódó félelmeinkkel, és mi hozza el a vigasztalást és gyógyulást a legdurvább helyzetekben is. Megmutatja, hogy a lélek a legsúlyosabb traumák után is fel tud épülni, tovább tud menni.

  Azt a jogos kérdést is tisztázzuk, mi az értelme a mesék véres, ijesztő motívumainak.

  Rejtélyek és szimbólumok a mesében

  Miért ugranak bele a lányok önként a gonosz puttonyába? Miért adott kulcsokat a palotájához az elrabolt lánynak? Miért kell vigyázni az ördög tojására? Valójában mit rejt a tiltott terem? Miért hívja a lány a saját és az ördög rokonságát is egybe? 

  Önismereti kérdések

  Mik a nyomógombjaink? Mitől reagálunk aránytalanul hevesen adott helyzetben? Hogyan altat és csábít el a rossz? Miért és hogyan szegjük meg a szabályokat? Hogyan győzhetjük le a rosszat?

  A három tollszemélyiségünk kiteljesedése, képességeink megmutatása

  A mese főhőse megpróbálja teljesíteni az apja által kitűzött próbákat. Két bátyja látszólag ellene dolgozik, de ez az „ellenszél” is erősíti, felszínre hozza szunnyadó képességit, erényeit. Megérthetjük, milyen területeken érdemes fejlődnünk, és hogy ennek milyen leküzdendő akadályai vannak. A mesét úgy értelmezzük, hogy benne minden karakter, minden esemény megfelelhet egyetlen ember – pl. saját magunk! – lelki folyamatainak. A mesében „mindenki én magam vagyok”…

  Rejtélyek és szimbólumok a mesében

  Mit jelent az öreg király trónjának megöröklése? Merre vezeti a három fivért a három toll? Hogyan mozoghatnak szinkronban, amikor három égtáj felé indulnak? Miért nehezebb a legszebb feleséget megkapni, mint a legdrágább szőnyeget vagy a legértékesebb gyűrűt? Miért van a csodaszelencének lezárható fedele? Jó-e, hogy a királyfi találomra választ feleséget a békák közül? Mi történik, mikor a békalány beül a répahintóba, és az egerek közé csap?

  Önismereti kérdések

  Aki tiszta szívű, szelíd, jóhiszemű, alázatos, az igazán „lúzer”, vagy csak azt hisszük? Akarsz-e király lenni saját birodalmadban? Milyen életkérdésre keresed a választ? Hogyan reagálunk arra, amit ellenszenves emberek próbálnak visszajelezni felénk? Mi az igazi szép, a legszebb számodra? Igazságos-e a király részéről, hogy menet közben megváltoztatja a feltételeket? Mennyire, miben tudsz spontán lenni?

  A királyfi, aki nem ismerte a félelmeta változás és az újjászületés meséje

  A királyfi a mesében bátran, nyitottan, pozitív szemlélettel, bizalommal vág neki az útjának, a feladatainak. Nem keres ürügyeket, akadályokat – a megoldás jár az eszében. A saját sorsáért felelősséget vállal, és nem csúszik áldozati szerepbe, a lehúzó környezet kedvéért sem. Sikerrel veszi fel a küzdelmet a belső akadályokkal (pl. a függéssel, az egoizmussal), és erős szívvel kerekedik minden ártó hatás fölé. 

  Rejtélyek és szimbólumok a mesében

  Hogyan unatkozhat egy mesehős? Miért pont alma terem az életfán? Miért csikordul meg a varázskert kapuja? Mitől feketedett be a királylány, és miért fehéredik vissza? Miért nem magát gyógyítja a királylány az élet vizével?

  Önismereti kérdések

  Hogyan állunk a változásokhoz, az ismeretlenhez? Hogyan ismered fel, és hogyan kezeled a lehúzó, negatív környezeti hatásokat? Hogyan segít meg a sorsod? Szóba állsz a gonosszal, az ördöggel olykor? Miért kellenek a sebek a fejlődéshez? Miben vagy/lehetnél átlagon felüli?

   

  Kedves Roland –  a férfi és női minőségek kapcsolódása

  A lelkünkben jó esetben egyaránt működnek férfias és nőies típusú erények. A mese ennek a két oldalnak az aktivizálását és egymáshoz való közeledését, kapcsolódását írja le. Megláthatjuk, hogy a megváltott gonosz, a jóvátett hiba az igazán jó bennünk. Az élet próbái által fejlődünk. A valódi kapcsolathoz pedig elengedhetetlen a hibáink, a megnyílás és a sebezhetőség vállalása, és persze a továbblépés. 

  Rejtélyek és szimbólumok a mesében

  Miért irigylik a mostohák a jó lány kötényét? Miért „szolgált rá a halálra” a lány a boszorkány szerint? Miért kell a kacsának a tó közepén maradni? Miért táncol a banya a tüskebokorban? Hogy feledkezhet el Roland a kedveséről? Miért a lány énekel utoljára az esküvőn?

  Önismereti kérdések

  Merült már fel benned, hogy másképp is lehet, mint gondolod? Mi van, ha kiderül, hogy másképpen van, mint ahogyan Te gondolod? Van-e olyan az életedben, amiért nagyobb felelősséget kellene vállalnod? Van-e valami, amiben hárítod a felelősséget? Mennyire vagy/voltál látható a külvilág számára? Milyen formában éltél meg ál-kapcsolatot… és valódit?

  BoszorákHogyan végezheti jól az önfejű és kotnyeles kislány

  Az önfejűség és a kotnyelesség öntudatlanul az ördög karjaiba vezet. Főleg, ha nem tudatosan megdolgozott céljainkat követjük, hanem azt, ami éppen szimpatikus, érdekes vagy szórakoztató a számunkra. A rossz motiváció, a bölcsebbek tanácsaira süket fülek, az ostoba önteltség életünk, lelki fejlődésünk kezdetén akadályozzák a helyes ítéletalkotásra való képességet. Ám a fejlődés az ember útja! Így megtanuljuk, hogyan ismerjük fel, mi jó, szép és igaz, és mi nem az. És a lelkünk fény lesz a sötétségben, és melengető parázs a hidegben.

  Rejtélyek és szimbólumok a mesében

  Mi köze lehet a kislány történetének Ádám és Éva esetéhez? Miért kikerülhetetlen a látogatás az ördögnél? Mit szimbolizál a fekete, a zöld és a piros ember? Miért várja régóta a gonosz a leányt? Mit jelent, hogy a lány tűzifává változik? Győzött a parázsnál melegedő ördög? Ez jó befejezés, vagy mégsem?

  Önismereti kérdések

  Mennyire vagy szófogadó? Hogyan viszonyulsz a feljebbvalóidhoz? Mennyire vannak meg benned a következő tulajdonságok: nyitottság, követésre való készség, befogadó készség, tisztelet? Milyen szülői parancsokat, szemléletmódot vettél át gyermekként? Előfordul-e, hogy tudod, hogy valami helytelen, mégis megteszed; és az, hogy tudod, hogy helyes lenne, mégsem teszed meg? Milyen célokat követsz? Hogyan váltak éppen ezek a céljaiddá? Pontosan megfogalmaztad-e őket? 

   

  A tolvajmesterHogyan ne rontsuk el az életünket?

  Ez a mese megmutatja a csapdákat, beavat a gonosz ármánykodásának taktikáiba, és feltárja a szabadulás lehetséges módjait. Érdekes, mennyire aktuális az üzenete, mennyire a 21. század emberéhez szól itt és most ez a több száz éves történet. Az öreg és a felesége a teljes élet „korszerűtlen” képét vetíti elénk, ami egyszerű, természetes, elégedett, becsületes, dolgos, önzetlen, teremtő (idősen is fát ültet). Példájukban felfénylik a megbocsátó és feltétel nélküli szülői szeretet; mellette pedig a szilárd erkölcsi alapokon nyugvó, intő-figyelmeztető szeretet. Az összes többi szereplő az emberi lélek ferdeségeinek széles palettáját vonultatja fel. 

  Rejtélyek és szimbólumok a mesében

  Miért éhes egy gazdag, menő úrfi? Miért volt eleve vesztes a gróf a tolvajmesterrel szemben? Miért fogják három irányból is a lovat az istállóban? Miért sötétben ténykedik a tolvaj? Miért bukik meg az őrség? Miért adja oda másnak a grófnő a gyűrűjét, amikor éppen hogy vigyáznia kellene rá? Miért hiba elkergetni a tolvajt a mese végén?

  Önismereti kérdések

  Te milyen látszathoz ragaszkodsz? Hogyan álcázod magad? Milyen helyzetben mutatod magad másnak, többnek? Mi olyat csinálsz, amit nem tartasz jónak, mégis „megvan rá az indokod”, hogy csináld? Van-e olyan képességed, amit nem használsz ki, vagy nem megfelelő célokra használod? Miben hasonlít a viselkedésed a szülői mintákra? Milyen szülői intelmeket nem vettél figyelembe és miért? Mi az, amit nem szeretnél, ha életed végén is úgy lenne, mint most? Melyek voltak életed csúcs pillanatai, amikor úgy érezted, igazából nem is Te irányítod a történéseket? 

  Raponc (Aranyhaj) – Hogyan lépjünk ki a szülői sorskönyvből?

  Ez a mese erőt és hitet ad, hogy kilépjünk a szülői sorskönyvből és a saját utunkat járjuk. Bátorít, hogy ha hibázunk is, jóvá tehetjük, és hogy a gonosz legyőzhető, de nem érdemes alkut kötni vele.

  Rejtélyek és szimbólumok a mesében

  Miért árulja el a királylány a boszorkánynak, hogy a királyfi feljár hozzá a toronyba? Miért nem szökteti meg a királyfi Raponcot a toronyból? Mivel jár először, hogy a királyfi nem mer szembenézni hibájával? Hogyan változtatták meg az eredeti Grimm mesét a Disney-rajzfilmben?

  Önismereti kérdések

  Hogyan szabadulhatunk egy helyzetből, ha észre sem vesszük, hogy be vagyunk zárva? Meddig tart egy anya „hatásköre”, hogy jobban tudja, mi a jó a gyerekének, mint ő maga? Miért „veszélyes” a szívünkre hallgatni és miért nincs mégsem más jó választás?

   

  Holle Anyó – A jóság és gonoszság meséje

  Ez a történet a bennünk élő jó és rossz küzdelmének meséje. Annak, hogy minden tettünknek érdemarányos következménye van.

  Rejtélyek és szimbólumok a mesében

  Miért nem lázad a jó lány a mostoha ellen? A fonal és a rokka szimbóluma. Miért épp az országút szélén kell a jó lánynak fonnia? Miért kiabálnak a kenyerek és miért kell leszedni még az utolsó almát is? Keresni kell-e a boldogságot? Miért rút a lusta és miért szép a szorgalmas lány? Miért nem tud jól szeretni a gonosz?

  Önismereti kérdések

  Mi hol bánunk magunkkal mostohán? Meghalljuk-e, mire hív egy-egy pillanat/helyzet? Volt, hogy elmentél olyan helyzet mellett, ami mellett nem kellett volna? És olyan, amikor meghallottad, mire hív?