Tanfolyamok

A Sajátmese tanfolyamok Budapesten folyamatosan indulnak, két estés vagy hétvégi formában. Vidéki tanfolyamokra, illetve egy estés előadásra is van lehetőség, ehhez intézmények vagy tanfolyamszervezők jelentkezését várjuk. Nézd meg videóajánlónkat!

 

Következő Sajátmese-csoportok:
2024. január 20. vasárnap, BETELT
2024. február 17. szombat, 10:00 – 18:00
Ár: 25,000 Ft
Jelentkezni a Napfényes Tanfolyamok oldalon lehet.

Sajátmese felnőtteknek

Fő életkérdéseink a sajátmesék tükrében

A Sajátmese tanfolyamot 2 változatban – hétvégi és hétköznap esti – is szervezzük.

A mesédbe láthatsz!

Egyszer volt, hol nem volt… Csukd be a szemed, képzeld el a folytatást, aztán csak írd le, ami benned megjelent. Ha a mesénkben megoldást találunk, az a hétköznapi életünkre is pozitív hatással lehet. A Sajátmese-módszer lényege, hogy az általunk írt mese megmutatja, hol küzdünk elakadásokkal, és hogyan tudjuk megoldani azokat. A mesénk valós problémáinkat szimbolikus szintre helyezi, ahol minden lehetséges és mindenre van megoldás. A Sajátmese-módszer ötvözi a mesék ősi gyógyító erejét a modern, kreatív pszichológiai módszerekkel.

A mesénk tükör, ami által magunkba nézhetünk, rálátást kapunk saját rejtett lelki folyamatainkra. A mesével lelkünk bölcsebbik része szólal meg, kreatív és intuitív megoldást mutat nekünk, ami gyógyító erejű, mert olyan új lehetőség, amire eddig nem jöttünk rá a racionális bal agyféltekével.

A mesédbe láthatsz!
Meseírás jobb agyféltekés módszerrel, rejtett erőforrásaink felfedezésére és elakadásaink oldására

A résztvevők meséiből kivett részletekkel meseállításokat tart a csoport, ami abban különbözik a családállítástól, hogy a szereplők szövege mindig az, amit a mese írója mond. A mese írója minden szerepbe beleáll, és mindig ő maga viszi tovább a történetet. Ha elakad, vagy nem akarja megoldani a problémáját, akkor a színpad széléről ránézhet a jelenetére, úgy mintha egy előadást nézne. A meseállítás során a résztvevő átéli azt, ami a saját meséjében – a lelkében – zajlik, és megoldást találhat rá. Mindezt úgy, hogy közben nem kell szembesülnie a  hétköznapi problémájával. Ha a meséjében meg tud lépni valamit, akkor arra valós tapasztalatként támaszkodhat hétköznapi életében is. A foglalkozás beindítja kreatív problémamegoldó énünket, és dinamizálja elakadt életterületeinket.

Szeretettel ajánljuk ezt a különleges tanfolyamot,

  • ha régóta küzdesz ugyanazzal a problémával
  • ha sorozatosan ugyanabba a helyzetbe kerülsz
  • ha nem tudod, merre tovább, és a mostani állapotot már unod
  • ha szeretnél új célokat kitűzni
  • ha erőt, bátorságot gyűjtenél terveid megvalósításához
  • ha szeretnél alkotni és kreativitásodat fejleszteni
  • ha szeretnél egy könnyen használható problémamegoldó módszert kipróbálni, ami utána mindig kéznél lesz.

Meseírás jobb agyféltekés módszerrel, rejtett erőforrásaink felfedezésére és elakadásaink oldására

A Csakramese-tréningről

Energiánkat az élethez nem csupán a megivott vízből, az elfogyasztott ételből és a belélegzett levegőből kapjuk. Ugyanilyen fontos az az energiaforrás és –áramlás, amelyet gondolataink, az élethez való tudatos és tudattalan hozzáállásunk befolyásol, és amelynek központjai a csakrák. Ha azt érezzük, hogy nincs elég energiánk, akkor tudattalanunk ezzel azt üzeni, hogy az élet valamely területén úgy gondolkodunk és viselkedünk, hogy az ártalmas nekünk. Hiányzik belső motivációnk, hogy jobbá tegyük életünket. Rendszerint ez akkor következik be, ha az egó – vagyis félelmeink, hibás hitrendszereink – veszik át az irányítást életünk felett.

Nézzük most felülről lefelé haladva, mit okozhat, ha az egyes csakráknál nem megfelelő az energiaáramlás, és azt is, hogy milyen gyümölcsei lehetnek, ha sikerül harmonizálni.

A 7. csakra (koronacsakra)

Témája: Sors, életcél, küldetés.

Harmonikus működés esetén azt érezzük, hogy része vagyunk a teremtett világnak, és mindenkor, minden körülmény közepette merjük és tudjuk megmutatni valódi természetünket. Bátran követjük sorsunkat, és képesek vagyunk előrevivő életcélokat meghatározni. Blokkolt az energiaáramlás, ha azt érezzük például, hogy egyedül vagyunk, visszautasítanak, vagy látszólag céltalanul, saját belső igényeinket figyelmen kívül hagyva létezünk.

A 6. csakra (homlokcsakra)

Témája: Pozitív gondolkodás, felelősségvállalás.

Harmonikus működés esetén egyre tudatosabban valósítjuk meg életcélunkat. Rálátunk a látszat mögötti valódi összefüggésekre, és tudjuk, érezzük, hogy amit teszünk vagy mondunk, valódi meggyőződésünkből fakad-e. A csakra blokkolt működésére utalhat, ha intuíciónkat rendszeresen mások elkápráztatására használjuk – ilyenkor egyre inkább „fejből” kezdünk működni. Ugyancsak a csakra zavarára utal, ha úgy működünk, hogy elhitetjük valakivel, hogy elfogadjuk, ám valójában lenézzük őt.

5. csakra (torokcsakra)

Téma: Beszéd és kommunikáció.

Ennek a csakrának az energiája segít, hogy szavainkat és gondolatainkat tettekre váltsuk. Amikor ez az energia szabadon áramlik, akkor képesek vagyunk egyenesen, őszintén, és lelki szükségleteinknek megfelelően kommunikálni. Akkor vagyunk hitelesek, ha gondolataink, szavaink és tetteink összhangban vannak, és úgy szolgálnak bennünket, hogy közben senki mást nem sértenek. Ennek a csakrának a blokkjára utal, ha nem hallgatunk meg másokat, és félelemből, vagy megfelelésből nem elégítjük ki saját szükségleteinket, hanem másoktól várjuk ezt el.

4. csakra (szívcsakra)

Téma: Empátia, szeretet, megbocsátás.

A szívcsakra a magunk és mások iránt érzett feltétel nélküli szeretet, a szeretetteljes, örömteli cselekvés központja. A feltétel nélküli szeretet kritériuma, hogy viszonzásvárás és személyválogatás nélküli. Ilyenre ma sajnos nagyon kevés ember képes. Legtöbbünk még nem képes még önmagát sem szeretni, hiszen ennek első lépése, hogy elfogadjuk magunkat, minden hibánkkal és hiányosságainkkal együtt. Önmagunk elfogadásának hiánya húzódik meg türelmetlenségünk, haragunk, intoleranciánk mögött is. Amivel másokat vádolunk, azt valójában mi tesszük önmagunkkal. A szívcsakra jelentős blokkoltságára utal tehát, ha túl kemények vagyunk, ha túlzott elvárásokat támasztunk, ha azt érezzük, hogy a boldogságunk más embertől függ, ha kritizáljuk magunkat, vagy ha túl komolyan vesszük az életet.

3. csakra (Napfonat, solar plexus)

Téma: Egészség, motiváció, bátorság.

Az ehhez a csakrához tartozó energia lelki szükségleteink kielégítéséhez szükséges. Ahhoz, hogy bátran elgondoljuk, megszervezzük, vizualizáljuk mindazt, amit szeretnénk megvalósítani. Ha elvárásokat támasztunk az életünkkel kapcsolatban, és ezekben csalódunk, frusztráltak, dühösek leszünk, vagy bűntudatunk támad, akkor ez veszélyezteti ennek a csakrának a harmonikus működését, ami megnyilvánulhat akár emésztési vagy hasnyálmirigy-problémákban is.

2. csakra (nemi csakra)

Téma: Párkapcsolat, kreativitás.

Ha ez a csakránk jól működik, ezt érezzük: „Igen, képes vagyok rá!” Bízunk saját képességeinkben, tudunk döntéseket hozni, képesek vagyunk alkalmazkodni a változó körülményekhez és szépen kifejlesztjük nekünk adatott képességeinket, tálentumainkat. Párkapcsolatot is a számunkra megfelelő emberrel létesítünk, és szexuális életünk is jó. Ha az energiaáramlás például harag, bűntudat, féltékenység, gőg, birtoklási vágy vagy egyéb negatív érzelem miatt blokkolódik, akkor ezek a képességeink szenvedhetnek csorbát.

1. csakra (gyökércsakra)

Téma: Ősbizalom, biztonság, földeltség.

Ez a csakra közvetlenül a Földdel köt össze, ennek működésétől függ fizikai erőnlétünk, túléléshez szükséges energiánk. Ha a gyökércsakra működése megfelelő, biztonságban érezzük magunkat, nincsenek egzisztenciális félelmeink, nem rettegünk munkánk, pénzünk, párunk lehetséges elvesztése miatt. Ha azonban haragot, félelmet, fájdalmat táplálunk magunkban, akkor elakad az áramlás, és a létbizonytalanság lehet úrrá rajtunk.

Minden csakra egy mese

A Csakramese-tréningen energiaközpontjainkat, a 7 fő csakra működését térképezzük fel és harmonizáljuk, hiszen a megfelelő energiaáramlás a testi-lelki egészség záloga.

A saját mese gyógyít. Már azzal, hogy megírjuk, gyógyító folyamatok indulnak be. Mesénkkel ugyanis szimbolikusan átéljük mindazt, ami a lelkünkben zajlik. Ez az első lépés a tudatosulás felé. A mesével megtaláljuk, a tudat közelébe hozzuk, és beazonosíthatjuk legaktuálisabb elakadásainkat és rejtett erőforrásainkat, és ez már gyógyító erejű. A lelkünk, aki ért a szimbólumok nyelvén, tudja, mivel kell megküzdenie, és mire támaszkodhat. A Sajátmese-módszerrel, ha a mese nem ideális véget ér, különleges technikával formálunk rajta – és csodák csodája, ami a mesebeli történetben jóra fordul, az azonnali jótékony hatással lesz hétköznapi életünkre is. Ha belegondolunk abba, hogy szimbolikusan a mesealakok és mesebeli történések mind mi vagyunk, könnyű lesz elképzelni azt is, hogy mesénk aktuális lelkiállapotunkat jellemzi: erőforrásainkat és elakadásainkat, pozitív és negatív érzéseinket, tudatos és tudattalan programjainkat, lelki sebeinket és problémáinkat, és hogy milyen a gyógyírt, megoldást ismerünk rájuk. Ha pedig így van, minden szívből jövő változtatás a mesében, közvetlen befolyással lesz ránk: ha meg merjük ölni a sárkányt, lehet, hogy már fel is oldottunk magunkban egy régi félelmünket. A Sajátmese-módszerrel mindez úgy működik, hogy a meséből ki sem kell lépnünk, mert gondolataink ereje a szimbólumok segítségével tisztán és közvetlenül hat.

A Csakramese tréningen az egyes csakrákhoz tartozó témák mentén írt mesékkel dolgozunk. A mesék megmutatják, hogy az adott területtel hogy állunk, van-e problémánk, és ha igen, milyen irányba érdemes lépéseket tennünk.