Rólunk

Dr. Paola Santagostino

Pszichoterapeuta

Dr. Paola Santagostino

Pszichoterapeuta, tanár, klinikai szakpszichológus, a sajátmese alap módszertanának kidolgozója és több évtizede alkalmazója, a pszichoszomatikus orvoslás szakértője. Olaszországban, Milánóban él. Személyes tapasztalatai alapján jött rá a saját írású mese gyógyító erejére. Szerinte a mese megírása segít megismerni a tudatalattinkat, a lelki folyamatainkat, a blokkjainkat és rejtett erőforrásainkat. Tanítása szerint a meseírás egy különleges önkifejezési mód, amely képes a szervezet öngyógyító folyamatait beindítani, miközben fejleszti a kreativitást és a problémamegoldó képességet.

Az elmúlt három évtizedben kutatási témáiban számos könyve és publikációja jelent meg olasz és angol nyelven, többek között az alábbiak:

” Il colore in casa “. (Az otthon színei) Urra Apogeo. 2006

” Guarire con una fiaba”. (Gyógyulás mesével) Universali Feltrinelli. 2006

” Che cos’è la Medicina Psicosomatica “. (A pszichoszomatikus orvoslásról) Urra Apogeo 2005

” Come crescere un bambino sicuro di sé “. (Hogyan neveljünk magabiztos gyermeket) RED Edizioni. 2000

” I perché dei nostri bambini “. (Gyermekeink miértjei) RED Edizioni. 1998

” Come raccontare una fiaba “. (Hogyan meséljünk) RED Edizioni. 1997

Korpuszné Szedlmayer Beáta

Pedagógus, innovatív transzperszonális pszichológiai terapeuta

Korpuszné Szedlmayer Beáta

Kedves Érdeklődő!

Kedves leendő Sajátmese-író!

Mielőtt Téged is meseírásra buzdítalak, hadd meséljem el, hogyan vezetett az én utam felnőtt fejjel vissza a mesékhez, hogyan tapasztaltam meg a sajátmese gyógyító erejét.

Amióta az eszemet tudom, nagyon szeretem a meséket: gyerekkoromban édesapám sokat mesélt, és én mindig nagyon élveztem. Százegyedszer is elmeséltettem a Fehér ló fiát, ő pedig türelmesen újra és újra elmesélte. Azóta már tudom, hogy ennek micsoda jelentősége van. Amikor megtanultam olvasni, rongyosra olvastam a 77 magyar népmesét, a Világszép Nádszálkisasszonyt és a többieket. Másodikos gimnazista voltam, amikor házi feladatként irodalomórára mesét kellett írni. Az utolsó pillanatig halogattam, nem volt ötletem hozzá, akkoriban inkább a regényeket szerettem. Emlékszem, utolsó este ültem az ágyamon, és gondolkodtam, mit is írjak. Aztán egyszer csak magától elindult a tollam. Nagyon nagy élmény volt, hogy agyalás és erőlködés nélkül „csak úgy” jött a történet az öreg meséről, aki, amikor már érzi, hogy kezd kihalni a köztudatból, magához hívja 3 fiát… Végül olyan jól sikerült, hogy nem csak az iskolaújságba került bele, hanem még a rádió Ötödik sebesség című műsorában is felolvasták.

Azután érettségi után, ahogy a mesefiak, én is útnak indultam szerencsét próbálni. Budapestről Szegedre költöztem, ahol különféle próbákat álltam ki, és 1991-ben magyar-olasz szakos középiskolai tanárként végeztem a József Attila Tudományegyetemen. Friss diplomásként intenzíven tanítani kezdtem középiskolában és nyelviskolában. Bár a szívem most is visszahúz a diákokhoz, mesebeli 7 év tanítás után tovább álltam: egy hosszabb olaszországi ösztöndíjat követően váltottam, és egy nemzetközi oktatási és vizsgarendszer hazai bevezetésében és működtetésében vállaltam vezető szerepet.

2010-2013 között elvégeztem egy akkreditált „innovatív transzperszonális pszichológiai terapeuta” képzést. 2010-ben egy könyvesboltban egy mesékről szóló könyvre lettem figyelmes: hoppá, hát ez az, amivel mindig is foglalkozni szerettem volna! Elsőként Juhász László pszichológus meseterápiás tanfolyamán vettem részt, majd megismerkedtem Dr. Paola Santagostino milánói pszichoterapeuta-tanárral, akihez azóta mester-tanítvány és baráti viszony is fűz. Személyesen adta át nekem az általa kidolgozott sajátmese-író módszert, amelyet azóta is alkalmazok, illetve férjemmel, Korpusz Sándorral, aki egyben trénertársam is, alkalmazunk egyéni és csoportos foglalkozásainkon. Sajátmese-továbbképzésre a Tempus Közalapítvány Egész életen át tartó tanulás programjának pályázatán több hetes ösztöndíjat is nyertem Olaszországba.

S hogy miről szól mindez? A sajátmese-írásban az a csodás, hogy a magyar népmesékből is ismert repertoárt és szerkezetet követő, saját szerzeményű mesék szimbólumai pontosan tükrözik a mese írójának aktuális lelki folyamatait, erősségeit és elakadásait. Ebből a képből elindulva aztán, megfelelően szelíd módszerekkel segítve a feldolgozást, a mese utat is mutat a továbblépéshez.

Erre saját példám is bizonyság: amikor először Olaszországban jártam és megírtam az első sajátmesémet, éppen romokban volt az életem: válófélben voltam, a munkám sem nyújtott már örömet és egészségügyi problémáim is adódtak. A mesémből kiderült: a királykisasszony csak úgy juthat át a szakadék túloldalára, ha a hangyák segítenek apránként feltölteni a szakadékot… Azóta sok kis lépést megtettem, most boldog házasságban, egészségesen élek, és olyan munkát végzek, ami örömöt jelent számomra.
Ezt kívánom minden kedves volt, jelenlegi és leendő sajátmese-írónknak!

Korpusz Sándor

Tréner, tanácsadó

Korpusz Sándor

MOTIVÁCIÓS ELŐADÓ, TRÉNER, ÍRÓ

1961-ben születtem a Duna partján, Nyergesújfalun. 1985-ben gépészmérnöki diplomát szereztem a Budapesti Műszaki Egyetemen. Dolgozni a Technoimpex szerszámgépes export üzletkötőjeként kezdtem, majd a rendszerváltáskor a Procter and Gamble Hungary piacépítő nagybani üzletkötője és trénere lettem. 2006-ban a Sprinter csomaglogisztikai cégnél kiemelt vállalati partnerekkel, és egy új üzletág, a nemzetközi expressz szolgáltatás (SkyNet) bevezetésével foglalkoztam; e témából írtam felsőfokú logisztikai szakdolgozatomat is. Hobbim a természet világa, az utazás, a fotózás, a blog-írás, az egészséges és teljes életmód. Három csodás leány és egy remek fiú büszke apja vagyok.

1993-ban, baráti felkérésre kezdtem először eladástechnikai, majd vezetői, kommunikációs és önismereti tréningeket tartani.

1998-ban írtam meg „A szárnyaló bányaló”- című gondolkodásfejlesztő, probléma- és életrendszerező, önbizalom építő könyvemet. 2004-ben végeztem el az Akademie Vaichingen speciális, antropozófiai alapokra épülő mediátor (békéltető közvetítő) képzését, és azóta nagy tapasztalatot szereztem a belső és a több szereplős konfliktusok megoldásának elősegítése területén.

2005-ben adtam ki az „Ilyen a pénz” – című átfogó jellegű elemző munkát azzal a céllal, hogy egy élő, valós, közösségi pénzszemlélet alalpjait kezdhessük kialakítani, és lebonthassuk beteg és hamis tévhit-rendszereinket. Az üzleti tréneri tevékenység az évek során kiegészült „normál civil” felnőtt érdeklődőknek összeállított programokkal, mint például: önbizalom, pénz-viszonyaink, kapcsolat teremtés és kommunikáció, konfliktusok kezelése, szeretetnyelvek, ideális munka és hivatás, önismeret, pozitív gondolkodás, motiváció és önmotiváció.

2012-ben ismerkedtem meg jelenlegi feleségemmel, akivel közös tanulmányúton is részt vettem Dr. Paola Santagostinónál: a mesepszichológia céges alkalmazási lehetőségeiről kettőnk számára tartott képzést. 2013. óta feleségemmel közösen tartunk sajátmese csoportos és céges tréningeket, tanfolyamokat és előadásokat.