A mese meggyőz arról, hogy MINDEN LEHETSÉGES! Emlékeztet varázslatos képzelőerőnkre. A meséken keresztül az emberek évezredek óta az élet nagy kérdéseiről beszélnek egymással: életről, születésről, halálról, párkapcsolatról, boldogulásról, félelmekről, lehetőségekről.
A valódi varázsmesék, mint pl. egy magyar népmese, a lélek legmélyéről fakadnak. Lelkünk úgy éhezik a mesére, mint testünk az ételre. Ezért vonzódik ösztönösen, szinte zsigerből minden korosztály a mesékhez. Ám ahogyan nem követhetjük nyomon, milyen fizikai-kémiai-biológia folyamatok zajlanak táplálkozáskor, mégis jól lakunk és van életenergiánk, ugyanígy tudatos részünk számára észrevétlenül táplálja lelkünket a mese: egyszerűen érezzük, tudjuk, hogy a mese jó, mert rólunk, és a minket foglalkoztató kérdésekről szól.

Miért van kulcsszerepe a meséknek életünkben?

A mesék megmutatják, mire számíthatunk az életben, egyben viselkedési mintákkal szolgálnak: a varázsmesék hőse olyan, amilyenek a lelkünk mélyén mindannyian lenni szeretnénk: a mesehős harmóniában van önmagával, embertársaival, a természettel és a természet felettivel. Aktív, vannak céljai, amelyekért kiáll, bátran cselekszik. Mindenkor megbízható, becsületes, tisztességes, kitartó; nem esik kétségbe, nem hátrál meg, önzetlen, segítőkész…
Gyerekeknél a rendszeres mesélés segít leküzdeni a fejlődésükkel együtt járó félelmeket, komplexusokat, emellett segíti a kreativitás, a fantázia, a gondolkodás fejlődését, a problémamegoldó készség fejlődését, sőt, még egyes betegségekre is gyógyítóan hat. Kutatások igazolják, hogy az a gyermek, akinek rendszeresen meséltek, iskolaérett korára érzelmi intelligencia és IQ terén egyaránt 1-1,5 évvel fejlettebb, mint a mese nélkül felnőtt társaik.
Felnőttként, ha megtanulunk sajátmesét írni, olyan eszköz lesz a kezünkben, ami bármikor megmutatja, hol tartunk, hol akadtunk el és milyen erőforrásaink vannak a tovább lépéshez. A mesével a vesénkbe láthatunk. Mesénk egy kisfilm a lelkünk mélyéről, amelyet mi rendezünk. Itt bármi lehetséges, a mese kockázat nélküli kísérleti terep. És ha a végén „boldogan élnek, míg meg nem halnak”, biztosak lehetünk benne, hogy hétköznapi életünkben is pozitív változások jönnek.

Hogyan zajlik a tanfolyam?

A tanfolyamok általában két alkalmasak: két egész nap vagy két hosszú este. Az első alkalommal ráhangolódunk, és mindenki megírja saját meséjét. Sokan tartanak attól, hogy nekik majd nem sikerül: ők szoktak a legjobban elcsodálkozni, mire is képesek, amikor végre nem csak a fejben vannak!
A második alkalommal mindenki meséjével egyenként foglalkozunk. Ez azért is nagyon jó, mert mindenki talál a másik meséjében is valamit, ami róla, neki szól: így egy-egy csoportban a résztvevők kölcsönösen nagyon sokat adnak egymásnak, ami megsokszorozza a mesék erejét.